Nej bloggen är inte död smiley

Jag har bara haft väldigt mycket på gång med att bli husägare, familjefar och bil-event som ni kunnat följa på GHG.NU

Men jag tänkte kicka igång posterna här igen genom att beskriva något jag precis satt och störde mig på när jag åkte till jobbet. Ja jag är ju numera veckopendlare på ca 30 min eller mer. Främst med bil för jag har ofta mycket andra ärenden och ja… Jag älskar min bil…

Hur som, “DUM TEKNIK” och då tänker du;
-“Jaha nu ska han gnälla igen.”

Och… Det stämmer alldeles utmärkt det ska jag!

Mina synapser jobbar förfullt med tankar kring just trafikljus och transportsträckor med bil. Vad är det egentligen för korkad upplägg vi människor gjort oss till, speciellt när vi bor i stan.

Tänk på följande saker:
* Vi är minst 1 person i varje bil som väger runt ca 1 ton, slukar bensin och tar oss till en destination.
* Vi är alla på väg åt samma håll, på samma tid för att köa in till samma destination.
* Vi är alla påverkade av trafik-signaler som är 80% av fallen time:ade. Oavsett trafikmängd, tid på dygnet eller om det är helt jävla tomt på gatorna och det bara är du där.
* Folk får för sig att man kommer snabbare fram om man; Kör slalom, kör fort och tvärnitar, låtsas vara oberörd med gesten att man “lutar sig på sin arm”. Men bränner på som en idiot vid första valda tillfälle där man igen låtsas vara oberörd och uttråkad, lutandes mot sin arm.
* Alla jobbar vi tydligen samma tid och hela Sverige är upplagd för att 8 -16 (minimum) så gör alla samma sak, samma tid och sen konsumerar vi livsmedel av olika slag vid kl 12, sedan 16 och ibland 18, då köar vi. Stor överraskning…

Fig 1: Kö? Seriöst, är detta “framtiden”? Och ni undrar varför utomjordingar inte kommer ner och säger hej när dom ser detta…

Moment 22 är att vi inte kan ta oss ur detta system för hela samhället är konstruerad runt det. Vi gnäller att världens resurser äts upp, bränsle bränns, naturen skadas och teknik skapas för lite, mer pengar från folket fort! För politiker, “experter” och inte minst kungen (där kom den också) säger att pengar ska in i fickan för att man ska kunna tillfredsställa “landets” behov. Det är ju folket som bär pengarna i landet och då är det också vi som betalar för “Dum Teknik”. Fler exempel:

* Trängselskatt som införts i Göteborg och Stockholm påstås vara “finansiering” till bland annat “västsvenska paketet“. Som i princip betyder mer kollektivtrafik, lite fler vägar för bilar och jada jada ding ding skitsnackskalas.
* I USA och ASIEN så finns väldigt hög trafikbelastning på vägarna likt vi har i Sverige men med några fler undantag. Deras trafiksignaler är grymt mycket mer uppdaterade system som vi inte har. Dom har “extra filer” för att avlasta höga ingående eller utgående trafikströmmar i stadsområden.
* Sen måste jag flika in att våra vägar ser ut som satans skit rent ut sagt för vi har potthål överallt, ojämna vägar samt livsfarliga diken utan reglar.

-“Jajaja tjöta lagom ditt gnällande åbäke, vad skulle du göra då?” … säger du…

Fig 2: Trafikljus… Vad sägs om att börja grilla vår mat över öppen eld igen och jaga med spjut?

Kul att du frågade!
:::VARNING-VARNING SMART TEKNIK BÖRJAR HÄR:::
* Varför inte börja med kostnadsreduceringar på vägskatt, miljöskatt, bilskatt etc genom att i samma område som man har kollegor, grannar eller kaniner (who cares) då samåka? JA du kommer vilja samåka om du har en head-count i bilen som innebär att du faktiskt får reducerade avgifter, även om du kör en sportbil som jag med 1 och 2 halvor platser till.

* Vad sägs om att investera i ett trafiksystem som inte är baserad från 1868‘s uppfinning? Är det inte dags att bygga “intelligenta” system som räknar laster, rekommenderar vägar och framförallt begränsar arbetsfordon till industrivägar där endast just arbetsfordon får bruka? Visste ni att det är total lögn att trafikljussignalerna här i Sverige skulle baseras på utsläpp, uträkningar av antal bilar och att centralt skulle detta innebära jämna trafikflöden? JA KÖR EN DAG I GÖTEBORG OCH SE SJÄLV! Är det köer och bilar står helt stilla i mer än 5 min så funkar det inte, punkt.

* Om vi nu ska parkera alla hundratusentalsmiljonerbilar i stan eller tätbebyggda områden, varför inte bygga “automatiska parkeringshus”? Ni vet sådana dom har i japan som snor din bil i en hiss, kör in den i något fack i huset du inte har en aning om och får en biljett som säger att här har du kärran din.

Fig 3: Vart tog bilen vägen?

* Kollektivtrafik i all ära men som jag, som har 2 hobbyn, jobb, hus och respektive samt ansvar att sköta allt detta samtidigt så kan jag inte springa på bara benen till varje moment och få för mig att vara hemma innan midnatt när jag är klar en vardag. Nej jag behöver använda min bil, rätt så ofta och jag gör som sagt gärna en optimering. Vad sägs om att införa “Taxi”? Alltså att dom bilar som ändå är på väg någonstans att man plockar upp med hjälp av en app på telefonen eller inbyggt i bilen, en person som visar upp sin elektroniska tumme att:

-“Yo! Du ska till stan, jag hoppar på!”

Där appen säger *PLING!* du har nu plockat upp en resenär, din skatt reduceras härmed på 20 kr idag!

* Ändra arbetstider och relevans till försäljning, arbetsutförande, konsumtion, tid på dygnet, semester jobb eller varför inte helt enkelt basera alla arbeten på när det faktiskt behövs? Då reducerar vi garanterat 50% av all trafik, kollektivt som pendling för att alla behöver inte vara på samma ställe på en gång.

* Inför en GENOMTÄNKT!!!! … miljöbilspremie genom att erbjuda samtliga fordon från 70, 80, 90 och 2000-talet att etanolkonvertera ditt fordon som är en beprövad bränsle och gynnar prestandan på dom flesta fordon som kan hantera förbränning, sparar naturen och skulle kunna ge dig pengar för att du faktiskt fixar ditt fordon för ändamålet. Du kan förfan t om köra på majsolja eller naturgas OM bara staten hade reducerat dina kostnader, betalat för en liten del av besväret eller whatever, du hade gjort det bara för att du får hjälp. Föreställ dig…

… Fyfan va smart jag är! …. Vet ni varför vi inte får detta? Pengar. Jo för politiker, tjänstemän och ja alla som i princip är integrerade med den offentliga sektorn inte betalar för dessa problem, står gärna i köerna för det är gratis för dom och helst lägger lite mer pengar i sin egen ficka (kampanj) för att finansiera sina framgångar. Se kungen t ex (hoppsan igen). Har ni som bor i Göteborg någonsin noterat vart statsgränserna går i “Trängselskattskartan”? Jo precis där områden går ihop, där det finns mest trafik och hoppsansträckor där man råkar köra längst med en “statsgräns” för att komma hem men bor egentligen utanför och ibland inte alls. Guldheden är ett bra exempel, det står “city” i beskrivning om man söker lägenheter i närområdet. Men om det är “city” varför i all helvete betalar man då trängselskatt som var poängen att “böta” dom som kommer IN i staden?

Man blir galen av att ens försöka förstå detta härke med ointelligens som vi lämlar bara accepterar för vi inte har något val.

Fig 4: Vi är lämlar, för vi gör som alla andra och ingen sätter egentligen emot systemet.

REF:
* Taxi alternativ: http://techcrunch.com/2014/06/11/hitch-ride-share/
* Häftiga lampor i olika färger: http://sv.wikipedia.org/wiki/Trafiksignal
* E85: http://sv.wikipedia.org/wiki/Etanol_%28motorbr%C3%A4nsle%29
* Japansk parkering: https://www.youtube.com/watch?v=8plkhJM4Qwo
* Västsvenska Paketet: https://www.youtube.com/watch?v=C41I8Vo7uYA

Ursäkta att jag svor, jag jobbar på det…