Detta är ju så klassiskt så man vet inte om man ska skratta eller gråta…

Apple har alltså missat i sin paradutgåva att sätta root passwd för MAC Os High Sierra. Alltså det som är helt vanlig standard att en användare ska förstå när dom kör ett Unix system. Men eftersom nästa generations mac-användare som bara köper produkter utan den tekniska kompetensen som man traditionellt fick under 80-90 och 2000-talet, så går sunt förnuft med teknik upp i det blå.

REF: http://omni.se/extremt-allvarligt-sakerhetshal-i-mac-os-high-sierra/a/bKK17v
REF: https://techcrunch.com/2017/11/28/astonishing-os-x-bug-lets-anyone-log-into-a-high-sierra-machine/

Sen måste man ju älska Apple’s respons:
“Mac-användare som kör High Sierra rekommenderas nu att under inga omständigheter lämna sina datorer obevakade till dess att Apple har rullat ut en lösning på problemet. “

…nej för vi får inte anta att dagens mac-användare förstår att man kan byta lösenordet själv för root, öppna en terminal och slänga lite enkla kommandon är något vi inte får anta att en normal användare ska kunna.

Sen får vi tänka på en sak till, våra mobila enheter, om Apple kan klanta sig så brutalt som dom faktiskt gör emellanåt, hur svårt är det då för dom som kan att använda din iPhone som guldgruva? För det flyger ju såklart även förbi den vanliga användaren idag, att även en iPhone kör Unix med samma adopterade säkerhetsrutiner och bibliotek av mjukvara som sin urfader…

Det känns som att jag får påminna den nya generationen igen om att det finns teknik-vett där ute om man är villig att läsa på lite. Här är t ex hela min föreläsning jag håller på Universitetet om teknisk baskunskap och säkerhet.

REF: Teknisk Baskunskap för Ekonomer, Peter Carlsson – Handelshögskolan.