Fig 1: Farbror Blå.

Jaha då var vi där igen gott folk, jag ska skriva ett inlägg om hur våra skattemedel för polisens IT konsumeras återigen för, gissa vad? Jo dom ska göra om systemet >”IGEN”<…

Är det inte fantastiskt att det aldrig blir något gjort över detta utan att om och om igen få höra att “nu ska skitet ut” eller “vi börjar om”. Hur många gånger ska man behöva läsa det “dolda” meddelandet som står mellan raderna och sen inse hur mycket av dessa pengar som istället kunde investeras i nya tjänstemän för polismakten istället så vi fått våra brott lösta.

En annan favorit som min hjärna tänker vidare på var ju hur min bil blev misslyckat bestulen på fälgar där det sedvanliga bil-larmet skrämde iväg förövarna så bra att dom lämna alla verktyg på plats. Men nej nej, vi är inte CSI som konstapeln senare poängtera till mig och tyckte att all bevismaterialet inte var något att undersöka. Detta var dessutom mitt i centrala stan…

Fig 2: Bil med tillkommande bevismaterial; Domkraft, häv-arm och en nyckelsats på plats. Larmet har gått varmt då batterilampa visar på rött…

-“Det finns för mycket grå-tjuvar där ute och vi har inte tillräckligt med resurser här i Göteborg för att behandla detta.” – säger Ansvarig konstapel för ärendet.

Tips 1: Helt gratis till farbror Polisen, vad sägs att återgå till penna och papper samt radio igen, ta alla misslyckade IT-innovations pengar och anställ Poliser som kan hantera “grå-tjuvarna”?

Vet ni varför dom inte kan göra detta? Jo dom kan inte heller räkna… Enligt IDG så har projektet PUST kostat, och jag citerat:

“Computer Sweden har i flera artiklar uppmärksammat den oklara kostnaden för Polisens nu stoppade
utredningsstöd Pust. Det har handlat om siffran 85 miljoner kronor, som
rikspolischef Bengt Svenson angav som kostnaden när
nedläggningsbeslutet fattades. En kostnad som är klart mycket lägre än
de summor som tidigare angivits.”

* För migreringen från Pust Java till Pust Siebel har det lagts ut 103 miljoner kronor.
* För utvecklingen av Pusts hantering av trafikbrott har det lagts ut 42 miljoner kronor.
* Utveckling för att anpassa Pust till informationsförsörjningen i rättsväsendet, rif-kedjan, har kostat 11 miljoner kronor.
* Till det kommer ytterligare Pustspecifika utvecklingskostnader på 4 miljoner kronor.

REF: IDG

Tips 2: Till er som är verksamma som yrkeskriminella, stoppas ni av polis så hävda immunitet som “grå-tjuv” och vänta inte på processföring för efter 5 min har polisen givit upp för det går inte att bokföra rapporten om vad du precis gjort.

Varför reagerar jag? Varför reagerar inte du undrar jag?

* Du som skattebetalare blir automatiskt “riskkapitalist” för IT-Innovationer du inte givit medtycke till innan projektstart.
* Polisen är idag redan en myndighet som står på knäna för att ens kunna utföra hälften av allt arbete dom borde kunna göra.
* Fokus läggs helt fel när det gäller planering och genomföring av projekt, ni som är systemvetare vet att det dom utfört är en “Vattenfallsmodell” och inte en “Iterativ/Agil projektledning” av systemutvecklingen vilket resulterar till just sådana här fiaskon.
* Ni som
(av någon helt outgrundlig anledning läser denna blogg som inte har något med IT att göra) helt enkelt betalar skatt får inget för era pengar.

Ex på scenario: Du är riskkapitalist, ett projekt presenteras till dig av en mindre grupp människor att investera i ett väldigt dyrt system som ska optimera hantering och arbete. Projektet beskrivs som genomförbart för en fast summa pengar, projektet genomförs utan samkörning av gammalt system utifrån års-principen, “big bang” principen har genomförts för företaget där alla plötsligt ska byta rutiner utan successiv handledning och samkörning, ekonomiska förluster medföljer. Skulle du som riskkapitalist gå med på hanteringen och kraven? Nej.

…men dom som håller i dina skattepengar som ska ta dessa beslut har ingen systemvetenskaplig utbildning och anställer (ytterligare pengar) en konsult som lovar för mycket och kan inte hålla deadline eller kvalitet.

“– En skillnad från många andra it-projekt som läggs ner är att de läggs ner efter att man utvecklat, testat och kanske gjort någon pilotdrift. Och då blir det en avskrivning på en gång. Men det här är använt, och då blir det en skillnad” – säger Lars Lindahl.
REF: IDG