2001 satte jag mig väldigt sent med min första MAC. Innan dess hade jag bara kört PC med alla möjliga OS. Jag var redan då intresserad av att köra UNIX, närmare bestämt Free BSD (FBSD). Det var lätt att förstå, den var stabil och många servrar samt funktioner körde FBSD runt omkring mig i mitt yrke som support tekniker.

Den dagen jag råkade få tag på en gammal Sawtooth G4 PowerPC på sina mjäkiga 450 Mhz med 1 GB i RAM så slogs jag av en chock. OSX 10.3 var heeeeeeeeeelt fantastisk. Ett OS som inte bara hade stöd för alla Desktop relaterade applikationer, virtualiseringar av andra OS samt allehanda arbete, det var en UNIX maskin också!? OSX var som en dröm, som om jag hittade hem, till ett operativsystem som jag längtat till sen Workbench på Amiga 500. Ramverket var genialt, allt var logiskt och jag fick installera Unix program, sätta tjänster och t om köra min stackars lilla desktop maskin som en server utan gnäll.

Idag står exakt samma maskin, under mitt skrivbord och har rullat pipboy2002 domänen sen, you guessed it, 2002. Inga krasher, inga konstiga uppdateringar som fick funktionerna att gå sämre eller inte boota, eller fick skärmar att ändra färger. Det är en gammal maskin, den är så gott som värdelös, men den är pålitlig. Jag kan göra allt från att spegla hela min OS-disk och köra den som en ISO i uppboot eller helt enkelt bara byta ut en hel HD med en lätt spegling när jag fått slut på utrymme pga alla tjänster den kör.

Fig 1: Sawtooth G4, som en dröm…

Jag kan inte säga samma sak om PC eller Windows, det är alltid lite mer krångligare, massa mer “tweaks” för att få fart på skiten. Eller så är det så mycket “on demand” i utvecklingen att man ska förvänta sig att det man installerat;

-> ÄR KORTVARIGT! <-

Så varför gnäller jag? Jo idag, när jag tittar på apple produkterna som jag en gång respekterade så mycket, så har APPLE hamnat där, deras maskiner kör ju inte längre PowerPC plattformen, med ett stabilt OS som just OSX 10.4, som vid övergången fick MÄNGDER med barnsjukdomar. Något som dom flesta av oss fick acceptera för nu skulle man kunna samköra windows OS med maskinen direkt… Native… Och inte bara det, MAC:en blev en spelmaskin också… Vänta nu… Blev MAC en PC? Dvs en Personal Computer, den typen som var billig, enkel att få tag på och kunde bara köra domhär OS:en som alla andra körde. MAC och OSX blev inte exklusivt längre, det var inte längre den “kunnigare” gruppen som ville köra lite mer dedikerad hårdvara och mjukvara för den plattformen den designats för. Givetvis var det inte mer häftigt än att ha en PC med ett välkonfat UNIX system på men ändå. På nått sätt så var dom där MAC-nördarna lite, lite coolare…

Fig 2: Såhär såg vi ut då…

Men så var det! Men inte idag… Idag kör gemene-man en MAC, för det är coolt… Coolt för loggan lyser, man kan köra Windows på den och APPLE själva har designat sig in i ett hörn där dom nu förvandlat en genuin maskin till en bråkig, ostabil och att förvänta “krashande” PC. Skillnaden? Den är snyggare och dyrare?

Fig 3: Duuuuuuööööö…. DUUUUUHÖÖÖÖÖ… CLICK!? Dööööööööh… HAHA!!!! Flashy, pjätty LAAAJTS!? smiley (Vi har gått tillbaka till barnens ålder och teknikförståelse)

Jag har suttit i nått år nu och sett att skiten blir sämre och sämre. Min första Macbook går på knäna idag, skärmen stängs av random, batteriet är redan dött, fläkten går jämt och jag kan inte ens rulla OSX på den utan att det går riktigt långsamt med dagens release (iaf den som den klarar). Min svindyra Macbook Pro är redan där, OSX är opålitligt nu, jag väntar bara på nästa skärmsläckning, krash eller att mina ikoner på skrivbordet kastas om bara på skoj för att visa mig fingret. Eller att bootcamp disken som jag vill köra samtidigt med Parallells fyller OSX disken sakta men säkert FAST jag kör Windows på en dedikerad partition med gott om utrymme?

Fig 4: Ja vafan ska man säga…

Vad har hänt??? Hur fan kunde man designa så fruktansvärt dåligt? Och varför köper jag fortfarande deras produkter?

Så nu sitter jag här, skäms över att jag blev en zombie i lämmeltåget. De här produkterna idag är rent utsagt skit, dom funkar inte bra och dom är bara tillfälligt

-> !SVINDYRA! <-

på köpet…

Jag har kört MAC och OSX – hardcore sen jag satt med min första Sawtooth G4, jag kommer antagligen köra dom gamla MAC:arna (2 Sawtooth G4:or och min mors iBook G4) ett bra tag till framöver sålänge dom kör det jag önskar att dom klarar av, men jag kommer sluta använda APPLE’s produkter av en enkel anledning; Ni har misslyckats, ni har bara konstruerat en instabil PC som alla andra tillverkare gör idag så vad är poängen?

Fig 5: iBook G4, japp, den kör än idag, bättre än någon av mina Macbookar…

Ni har förlorat en kund…

:::AKTIV FAIL-LISTA:::
smiley “Super” CD/DVD/RW Drive i min Macbook Pro har nu börjat ge upp, alla filmer laggar, eller så kör den “diskmaskins” ljud när den ska läsa av vissa typer av skivor. Försvaret jag fick som kommentar av kompisar är att detta är ett känt problem. Macbookars CD-läsare blir kassa efter ett år.

smiley Enda sen OSX Leopard så har jag haft problem att även om jag i den session jag välger, en finder ruta, en webläsare eller vill flytta på en ikon så får jag inte klicka på något alls i den valda sessionen, jag måste helt enkelt trycka på något annat utanför sessionen, ett annat program vad som helst, sen får jag rör den session jag ville göra något med…

smiley Ansluter jag en extern skärm som inte är något macen redan känner till sen tidigare (även samma jävla skärm den känner igen) så vill den hemskt gärna kasta om alla mina ikoner på skrivbordet jag så snällt sorterat i en viss ordning för arbete och privat bruk. Ansluter jag en projektor eller vad som helst så tycker OSX att nu jevlar ska du fan inte få ha din ordning på ikonerna ditt as…

smiley Grafik-kortet har tydligen ett vanligt problem med vissa Macbook Pro maskiner, då dom kom levererade med fabriksfel, det har resulterat i rosa skärmfails eller att Macbooken bara slänger svartskärm på mig och jag måste stänga av hela maskinen. Den vanliga Macbooken har samma slags fel att skärmen slår svart och fläkten skriker lite, men slår man igen skärmen så den suspendar lite och sen slår upp skärmen så är man tillbaka där man var. Det “hacket” funkar ju inte såklart på nya häftiga super duper Macbook Pro…

smiley Windows går supersnabbt och bra på Macbook Pro och vanlig Macbook. OSX går segt och jävligt efter ca 1 år efter installation. Windows installationen som dessutom har tyngre spel som Fallout 3 osv funkar skitbra och flyter som guld när man kör Windows.