Jag gjorde ett besök på Mekonomen efter mycket tänkande…

Det gjorde ont som vanligt när jag tänker men resultatet blev gott. Bilen hade haft (precis som min gamla 1.6 hade) konstiga starter. Oförklarliga sådana, ibland gick det fort och ibland gick det långsammare, typ i stil att man fick gasa mer för att nå samma hastighet som man annars hade med lägre tryck på pedalen. Då slog det mig, det måste ju vara bränslesystemet som inte funkar optimalt. Bilen är ju från 1994 och från vad man kan se så har dom aldrig bytt något på den innan. Som ni läst tidigare så har jag ju i princip gjort en helrenovering på maskinen men det jag nämner nu är inget jag hade kollat upp…

Jag hade kört frekvent med “STP Injection trim” som smörjer och ska underhålla avgassystemet, men jag började inte med en “tvätt” denna gång som jag gjorde på min äldre 1.6:a. Visst var det så, ventiler, rör och tank samt allt där mellan måste ha haft nått skit i vägen.

Så där var jag, på Mekonomen och talade med äldre (väldigt kisande) herre som avslutade varje mening jag sa när jag beskrev mitt problem och pekade på flaskan jag höll i handen med ett;

– “Ja, det är
STP Complete System Cleaner du behöver…”

Och visst fan hade han rätt, efter ett litet hick och en fjärt av bilen nånstans dagen efter på morgonen när jag tog min lilla rutt ner till jobbet så hörde jag hur motorn plötsligt slutade jobba hårdare, varje växel gav rätt tryck, turbon behövde knappt ladda nånting och bilen känns nästan som ny nu. >DEN< känslan som jag längtat efter från alla delar jag bytt och renoveringar som gjorts, >NU< kom den. Klart som fan tänkte jag, att det är ju bland det första man måste göra med en gammal bil som man inte ens vet hur tanken behandlats av förra ägare…

Som sagt, bränslesystemet för en Toyota Celica GT4 1994 behöver vara prime för att funka som bäst.

Passade på att köpa STP Power Booster som jag tänker lägga på vid varje V-Power tank för att höja oktan nivån, mer kraft, mindre konsumtion och mer fart såklart…

Fig 1: STP Complete System Cleaner och STP Power Booster.