Jag var på FSCONS för 2 veckor sen och måste göra ett litet inlägg…

Nog för att jag råkar var nörd och tycker att “öppen-sås” och säkerhet är viktigt men man borde nog se lite på människan som kör också. Inte nog med att det är student-inriktad som seminar så är själva “professionaliteten” inte direkt slående. Speciellt utseendet, det är allt från military-vegan till jultomte med flip-flops fast det är +7 grader ute.

Dom vanliga karaktärerna på en open-source seminar? Eller? För jag är lite snopen, för sen när måste Unix-tomtar eller säkerhets-“experter” klädda som trädkramare vara profilerna för detta folkslag som ska undervisa, predika eller köra systemen man pratar om? I yrkessammanhang så har nördism alltid handlat om att man klädde sig allt från propert till funktionellt för att bara kunna jobba eller studera utan hinder. Jag kan inte påstå att dreadlocks eller tomteskägg ska följa kravet “bekvämt”. Stil är kul och jag var väl själv inte helt “normal” som ung när det kom till klädsel och yrke (oj jävlar vad gammal jag lät), men ändå, t om då tog jag på mig en kavaj eller en skjorta åtminstone för det handlade trotts allt om masstal besökare och folk med rejäl know-how inom områdena som seminarerna hölls i.

Men som sagt jag var inte förvånad mer än vanligt när det kommer till systemkörningen som alltid var en Linux dist av nått slag och min stackars assistent satt med sin Windows-maskin och kavaj, ensam och övergiven av t om mig som satt med OSX och en döskalle-skjorta… (Jag smälte in iaf)…

Men för att summera, FSCONS är och kommer alltid vara en trevlig liten föreställning för allehanda Unix-tomtar/military-veganer och innehållet är genialt om inte t om borde vara en standard i IT-Undervisningen att tycka. Men förhållandet till uppträdandet och genomförandet måste nog uppgraderas rejält innan man tar sådana människor på allvar.

Ett avslutande exempel. Vår förste föreläsare som beskrev bas säkerhet inom IT vill klart tydliggöra att han var; Vegan, Säkerhets-förespråkare inom IT, Open Source människa (mac med klistermärke över logot) och grundare till Planka.nu…

Men den klara anledningen till varför jag ens befann mig där för mer än att lyssna på IT-vett var att lyssna på IT-Folkvett av Mattias Klang. Bland dom enda lärarna jag haft på Universitetet som faktiskt berört mig på flera mentala plan (observera mentala), har man chansen att gå på hans seminarer eller undervisningar så ska man passa på. Det är värt varje sekund av ditt liv…

Fig 1: Mattias Klang, en skarp snubbe!

Fig 2: Nej det är inte öl faktiskt det är ett Te, men man såg manlig ut när man drack det och var bilbunden för de kvällarna 😉