*suckar* smiley

Det är viktigt att putsa på färdigheterna… Jobbar man inom IT på en nivå där man är alldeles för bekväm med beställningar och service så tappar man lite basic skills har jag märkt. Det är väl inte fel egentligen om man nu valt att vara på mer management nivå eller iaf konsult nivå där man samordnar kunskaper från andra inför projekt eller liknande.

Nu har jag ju jobbat som service tekniker ett bra tag innan Universitetet och sedan givit mig in i en helt annan IT bransch när det kommer till virtualisering och affärssystem. Så man rör ju inte mycket hårdvara mer än vid stora serverbeställningar, t om då har man haft hjälp så man inte konfar fel. Det har ju varit givande såklart att få röra saker och ting fortfarande även om det är skakigt med maskineri för flera 100 000 kr, så det ska ju gå rätt till också.

Men som jag sa i början så är det oavsett viktigt att putsa på färdigheterna, för utan basics så tappar man sin know how…

I mitt fall så har jag koll på mjukvaran och konfarna men basic hårdvara nått jag inte leker med lika mycket längre. Så jag experimenterade lite…

Fig 1: Plockade isär en gammal laptop vars tangentbord inte fungerade och tyckte att jag kanske skulle bygga en iPAD… Eller iPCPAD? iPCAD ???

Fig 2: Fick loss skärmen, men satan var mycket småskruv och dubbelhäftade kanter…

Fig 3: Skärmens kablar blir tillräckligt långa för att vända skärmen mot laptopen…

Fig 4: Vips! Det funkar ju…

Men efter 5 min då jag satte fast batteriet igen så knäcktes skärmen, nog för att jag var försiktig men utan ramen så var LCD:n alldeles för svag tydligen. Men i teorin funkar ju denhär lösningen, så aningen hade man en potentiell iPCAD eller en fin fotoramsbygge… Så nu är jag förbannad… Note to self, utan ram till LCD:n så är skärmen otroligt känslig… Bra BASIC att veta nu…

Aja den går säkert att använda till nån av våra dåliga amatör-filmer som cyberstuff…

Men man får ju inte ge upp, för att hela min själ så ghostade jag morsans gamla ibook så att hon fick en välfungerande HD igen så hon kan fortsätta surfa på blocket.se och läsa min blog… Hej Mamma!

Fig 5: Nu jävlar ska ja inte faila… Lite gaffa tejp som skydd så trycket mot disken inte är lika hög när man lutar sig med handflatorna…

Carbon Copy Cloner för OSX och *nix generellt är en väldigt bra rutin för dig som kör mycket mac:ar och *nix maskiner för att göra bra ghostade diskar man är nöjd med. Jag har kört detta i ca 6 år och CCC har varit skitbra att återställa min server där hemma med när ett hack, eller allmänt fail inträffat. Se till att alltid ha en bra ghostning på din systemdisk så man kan återställa snabbt när nått failar. Man kan t om köra kopian direkt via en USB disk eller annan lagringsmedia som går att skriva mot så OS:et startar upp (iaf på mac med OSX)… Räddat mig många gånger!

Note to self… Byta HD på en jävla iBook var förbannat omständigt, det var väl inte direkt poängen att en vanlig användare ska få byta HD bara sådär… Här är en bra howto; http://faqintosh.com/risorse/en/guides/hw/ibook/g4hd/