Sveriges Radio gjorde ett “roligt” reportage när dom talade med en talesman/kvinna på LUF om lagstiftningen för Svensktalande medborgare.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=95&artikel=4628673

Det var väl sådär roligt när man fick höra en fnittrande ungdom som inte tar seriöst på de åsikter hon nu hade och tydligen var hon också från Iran som skulle vara den stora relevansen i denna fråga, antar jag.

Det gick ju inte så bra även med hjälp i bakgrunden då vad man kunde höra från viskandet när hon blev förhörd under intervjun. Men för att trösta henne så kan jag säga att jag och väldigt många andra Svenskar kan inte språket heller.

Fig 1: Spanska är faktiskt större än Engelska, Si…

Jag har nästan bara utländska vänner och känner många utbytesstudenter, majoriteten av dom säger alltid samma sak: “Jag vill lära mig Svenska” och jag brukar alltid svara “Varför det, du kan inte använda det språket mer än bara i Sverige” … Men likväl är det skitroligt att folk vill faktiskt lära sig vårat språk. Dock är Engelskan det språk jag anser (och många) som är alternativ 2 i Sverige, man kommer faktiskt långt med bara det i Sverige och världen. Så varför Svenskan skulle vara en grundregel i Svensk lagstiftning anser jag är rätt trångsynt om vi är ett modernt land som dessutom medvetet tagit emot invandrare för att bygga upp den offentliga sektorn, industrier osv…

Majoriteten av modern IT och den dåtida är baserat på det Engelska språket t ex…

Fig 2: Hurtidurrr di durr ta durr schmårgesbåård…

Svenska är mer ett “Exklusivt” språk idag, man tas inte direkt på större allvar ute i stora vida världen när man “hurtiidurr durr”:ar med knacklig Engelska, se på X antal politiker som fortfarande inte kan snacka ren Engelska t ex.

Inför istället en regel att de som söker medborgarskap har rätt att välja Svenska eller Engelska.

Och att Svenska skulle vara krav i arbetsmarknaden är tyvärr sant i mångt och mycket, men även det är fel…

För att citera min vän som kom på besök i Sverige:
– “Det är skönt att besöka Sverige, alla snackar Engelska!”