Högfärdig klädsel har alltid varit bidragande till att främja sin vilja och latenta önskningar? Jag väljer att vara ganska frågande i det här ämnet för folk verkar ha en fix idé vad en kostym representerar.

Sen min tid som konsult i en organisation där kostymen representerar “arbete” så betyder det samtidigt något helt annat för kringliggande organisationer, dvs näringslivet utanför. Jag menar t ex klädbutiker som ser detta som “han har råd med mer kläder”, eller på restauranger som ser detta som “han har säkert känsliga smaklökar” osv…

Det som slog mig som allra tydligast var min resa till Japan där jag valde att ha kostymen på mig under resan, dels för att slippa få den onödigt skrynklig i min vandrarryggsäck och slippa ha ännu mer bagage i händerna.

Jag fick:
* Bästa platsen fast jag inte hade förbokat och/eller någon stod före i kön.
* Mer mat på flyget fast jag frågade om det kostade mer (jag äter mycket).
* Otroligt bemötande på 4 språk mellan Tyskland och Japan. (dom prövade med svenska, tyska sen japanska och engelska. Först trodde jag det var något slags språktest då jag svarade på frågan på samtliga språk).
* Bärhjälp från flygplatsen i japan.
* Bärhjälp till flygplatsen i japan.
* >2< platser!!! för mig själv för att min bokade plats hade en trasig skärm, istället fick jag 2 platser med 2 skärmar. Dom framför mig som egentligen skulle suttit där jag bokat fick 1 skärm att dela på.

Allt detta utan att jag bedja om det, det var tydligen mer rutin än vad min vilja bad om…

Med det motsatta könet så har det också en intressan inverkan, mest difus och okontrollerad beslutsfattning om dig som person men likväl intressan.

Kvinnan ser?:
* Du är 27 men plötsligt är du 35 eller mer.
* Du är rik eller elak.
* Du har ett fordon.
* Hon ser dig.

Hur det är åt andra hållet dvs om kvinnan i det här fallet står med kostym så blir iaf jag rädd för att antingen åka på hemläxor eller bli stämd för nått jag antagligen gjort fel. Det är allt jag kan argumentera om för jag står ju bara på en sida i det här fallet. (Kommentera gärna emot).

I yrket så är kostymen din reklamlapp, den representerar;

– “Jag vet vad jag pratar om för jag klär mig bra.”

Det är bara det den står för, för även om du står helt utan kompetens, låter korkad eller säger ord som inte finns, så lyssnar dom. Tro mig jag har provat och jag har mött dom som provat detta mot mig.

Vilket leder mig till nästa tankegång, vad skulle hända om alla hade kostym på sig, jag börjar tro att kostymen kan ha haft en faktor i finanskrisen, dvs förmånga tjänade lite extra och började få lite för mycket saker gratis; jobb, bonus, bonus, bonus osv… Och då lite indirekt tänker jag på ondska, representerar då denna klädsel en viss ondska, för godhet kan väl knappast vara “gott” när man blir behandlad som någon slags kunglighet bara för att man klär sig på ett visst sätt?

Fig 1: G-Man, ni har sett han här förrut på bloggen. Återigen en ikon för konsulten och nu även kostymen. Ondska eller Neutralitet eller Neutral Ondska?

Här är en annan strategi för dig som söker rätt kunskap inom teknik, finans, juridik osv; Han/Hon som ser förjävlig ut (älg mjukiströja och gummistövlar t ex) bär förmodligen på den kompetensen ni söker, du vill inte gå till han/hon som ser mest skön ut för ögonen. Skulle du köpa en pizza av någon som stod i kostym och bakade den? Skulle du välja att opereras av en kirurg som står i frack med en upplaga “CIO Sweden” inrullad i ena fickan och gummihandskar när det sista ordet du hör innan narkosen slår in är:

– “Afterwork sen eller? Naaaaaaaajs!”