När gick vi skattebetalare med på att vara riskkapitalister?

Idag investeras 100 tals milioner kroner i IT innovationer som ska “förädla” staten, användningen av IT och gynna samhället. Istället skyltas det flertal gånger om året om misslyckade IT-investeringar som görs med skattemedel.

Gnäll om läsplattor som tar för lång tid att fungera, inte minskat pappers konsumtionen så mycket som man trott eller politiker som inte vet hur man använder grunkan och kräver ytterligare utlägg för konsultarvoden.

Ref: http://www.metro.se/nyheter/krangel-med-den-perfekta-lasplattan-kostar-miljoner/EVHmhh!ZveS4xAo9cEuU/

(Nämnt sen tidigare) En annan enorm flopp är polisens “utredningsstöd” som kostat 100 miljoner kronor som sedan skrotades och började om för att “minska på kostnaderna i långsiktigt perspektiv”. Hur fan det nu är möjligt när dom samtidigt skriver:

– “Enligt sitt budgetunderlag för 2013–2015 konstaterar Polisen att
kostnaden för att införa det nya it-systemet fullt ut uppgår till 100
miljoner kronor per år, pengar som Rikspolisstyrelsen har ansökt om, i
form av ökade anslag som ska täcka den ökade årskostnaden.” – Computer Sweden 2012-09-17

Ref: http://computersweden.idg.se/2.2683/1.466222/polisens-nya-it-system-sjosatts-i-host
Fig 1: Nej Ola… Jag hade inte sett så jävla glad ut heller när jag fattat vad jag gjort…

Hade vi snackat om IT-Organisationer som gjorde dessa fadäser så hade dom;

* Stämts
* Ersatts
* Sålts
* Bytt ledning

…osv …

Vilken “lagom” utbildad systemvetare, statsvetare eller ekonom inser detta bara av att få läst sin kurslitteratur och vad ser vi istället? Jo att dom som driver den Svenska staten saknar utbildning…

“Inte bara polisen spräcker sin it-budget. Det gör en tredjedel av alla statliga myndigheter, enligt Riksrevisionen. Outsourcing kan vara en lösning, men it-cheferna vet inte hur de ska göra.” – Realtid.se 2011-02-24

Detta hade inte varit en så stor skandal om vi inte redan satsade så kopiösa mängder pengar på ett icke existerande “Monarki” (hoppsan där kom mina politiska åsikter fram igen…) som bara det kostar 100 tals miljoner kronor. Jag hade inte varit lika arg och upprörd över att mina skattepengar används för polisens utredningssystem eller tekniskt inkompetenta politiker om det inte vore för att dom pengarna används för att pynta halvt inavlade människor som enligt sagoböcker ska leda sitt land. Istället är det deras “socialbidrag” för att ha dyra hobbyn, kläder och resor. Jag har en poäng med detta, vänta lite…

Likt IT-Organisationer så krävs det att man deklarerar utgifter och vinster till aktieägarna, om det nu är ett AB företag. Vi kan väl se på oss som aktieägare till staten då det är våra pengar som investeras men vi går istället på konstant förlust.

Ref: http://www.marxistarkiv.se/sverige/diverse/proletaren_om_om_kungahuset.pdf

Fig 2: En dålig investering för sagoläsande Svenskar….

Som sagt, hade jag varit en “kund” eller “aktieägare” till ett “sjunkande skepp” som IT-Organisation, då hade jag ju krävt att få sälja min andel och sluta betala för förluster sen investerat i något annat.

Problemet är att så bra får man inte ha när politik involveras i värdelösa IT-beslut, se på monarkin där vi betalar för samma konstiga fel. Ja vi får en massa andra fördelar med skatt som betalas till stat men inte så mycket som vi borde ha fått om det istället investerades utav >Smarta< innovationer. Vi har redan för mycket skulder och dåliga investeringar i idéer man istället borde slutat mjölka från för länge sedan.

För helvete Sverige, vakna…