Enligt Computer Sweden (IDG) så har man nu gjort en Gartner undersökning på att många företag kommer bojkotta Win8, är det så konstigt?

“Gartner tror att Microsoft tar en stor chansning med Windows 8 och riskerar att historien med Windows Vista upprepas.

Ja låt oss ta en titt på vad dom designat, ni som följt mina andra poster kanske sett och insett lite som vi andra att ett gränssnitt som blir “web” och “community” anpassat som standard OS kanske inte lämpar sig för alla företag? Alla MS-prenumeranter som ska uppgradera till höger och vänster kanske ser detta som en potentiell risk att deras befintliga system inte kommer köra så felfritt? Eller att användarna inte är 14 år och har Facebook vana i navigeringen?

Fig 1: Er framtid med Windows, varsågod att anpassa dig…

Nej ok Facebook och Metro gränssnittet har väl inte så mycket med varandra att göra “just nu” men man ska nog inte sänka garden för tidigt. Ni som iaf minns Vista tiden kan ju skapa er en bild, man släppte i princip på designen rejält, fläskade på med gadgets och annat bös, fick ett instabilt OS som inte höll organisationers mått på prestanda eller storlek OCH användarna var vilse…

Detta med att förvirra användningen för normala och kunniga användare är faktiskt ingen bra strategi. Innovativt ja, men inte en bra strategi, stop-tider får företag att tänka om;

– “Ajaj, det där har vi hört förut, bäst att vänta.”

Fig 2: Vista hell… Läs här varför…

Sen känns det knappast proffsigt för företag att satsa på dashboard baserade OS som en apa med downs syndrom kan navigera i? Om det är så lätt att arbeta med ett pekfinger så tvivlar jag starkt på hur mycket som kommer bli gjort på ett seriöst företag som behandlar mycket data varje dag, eh keyboard och mus t ex? Eller är målet att alla ska knattra på epad, ipads, winpads, kebab-pads osv och förvänta sig snabb input?

Det är väl bra med innovativa designförslag, nya gränssnitt och framtidssikt, jag argumenterar absolut inte emot det, men om det handlar om arbete, seriösa OS man testat ordentligt och har bra stöd så släpper man inte dashboard gränssnitt som standard.

För Windows 2012 eller Windows Server 8, vad man nu vill kalla det så har man faktiskt valet att ta bort GUI:n helt och bara köra i Power Shell, det är ju bra för superanvändarna och administratörerna helt klart. Tills man tvingas ha ett program som är beroende av menyer man inte kan luska fram i Power Shell kommandon (som inte är så superlätta att hitta). Men då har man bara täckt admin-upplevelsen med detta argument. Vad händer med seriösa användare som behandlat data tidigare i den traditionella “Xerox” designen? Dom kommer sinkas ner ett tag framöver…

Fig 3: Xerox som satte standarden på den GUI vi annars känner till idag…

Och för att färdigställa vår bild nu av varför vi hamnat där vi hamnat med designen. En gång i tiden så satte datoranvändare med påtvingad kunskap, av att kunna installera applikationer, felsöka med sin dator och framför allt sätta ihop en arbetsstation. Det påtvingade som sagt en potentiell användning av sin hemma/kontor PC som arbete, inte primärt lek. Idag har vi hamnat bakom manager beslut om att enkelheten är nyckeln till arbete, eller att dom i sin tur inte hade den tekniska kunnandet att faktiskt sätta upp sin egen arbetsstation. Jag kan föreställa mig meningar som:

-“Teknik måste vara lättare, annars vill ingen använda det.”

Min fråga blir då, när ska enkelheten bestämmas, av en gammal manager som började med att mata in band i bandstationer och nu sitter som IT-Chef eller den nya Facebook vana dashboard tonåringen som inte har “dator arbetsvanan”. För det är antingen den ena eller den andra som får den organisatoriska beslutet att gå vidare till nästa GUI eller plattform…