Det finns något väldigt fundamentalt med kommunikation, speciellt inom IT, “Prata samma språk” kallas detta. Nej det står inte i några böcker eller kurslitteratur jag stött på under den tid jag varit i akademin utan det är nått som man får lära sig den hårda vägen. Det kan vara allt från kunder och studenter som hör en sak och tycker nått annat eller att dom t ex tror att dom fattar. Praktexempel är när ekonomer jobbar med IT, dels finns det antagligen en viss hävdan att visa den som har papper på sin IT utbildning med ett:

– “Fast att jag är ekonom så kan jag IT, jag har en >data< hemma”

Blog ImageFig 1: Dumstrut, undvik den här som en mental bild. Nånstanns där inne finns det vett i dom.

Nu ringar jag tyvärr in ekonomer här så det får ni leva med, jag råkar jobba med många 😉 Vi ska inte heller påstå här att alla är likadana, och jag ska sluta försvara mig med sånna här gulliga små rader där jag verkar opartisk och förstående. När jag 45 % av tiden vill utöva handledstekniker på dessa stackare tills dom lyssnar på mig först innan dom klick-mördar den maskin dom sitter vid. Studenter är nog roligast för när någon i samma ålder står och agerar lärare så är man automatiskt >i< deras klass? Nog för att man kan kommunicera bättre men också för att “Ja ja, han är ju som jag”. Majoriteten av tiden man inte pratar samma språk som dom så lyssnar dom inte och klantar runt, men pratar man samma språk en decibel högre samt att man visar “antiödmjukhet” så lyssnar dom. Jag tror det mest ligger på min “ki” pga min träning men också att jag visa tydligt att om folk inte lyssnar så får dom klara sig själva.

Blog ImageFig 2: Ki, alltså inrekraft och utstrålningen av det. Vissa kan tydligen grilla fisk med det. Jag menar att man inte ska behöva kunna grilla fisk, men kanske poppa ett popcorn.

Studenter är nämligen klåfingriga jävlar som trycker på allt dom ser framför sig och sen blir ledsna när alla andra börjar labba men dom lyckats stänga av sin dator för knappen lyste så fint. Lite som kråkor som samlar blanka saker. Stöter du på samma slags människor i kontorsmiljö, kollegor, chefer eller whatnot, så gäller detsamma, talar du samma språk en decibel högre samt att man visar antiödmjukhet så lyssnar dom. Jag lovar, 85 % av tiden funkar detta positivt om man är berättigad att vara en besserwisser i den stunden.

Blog ImageFig 3: Stor och farlig, men oftast mer bakom titeln.

Sen kommer en twist, majoriteten av äldre kontorister, ekonomer, chefer och framförallt inte för rika människor så bejakar dom detta hos en anställd med;

– “Ah den jäveln vågar säga vad han tycker, och han sa det utan “yo” och “duvet”, fascinerande!”.

Jag har haft allt från unga, gamla, utländska, inhemska, hemska kollegor och chefer som det visat sig ge positiv feedback. Nu kanske detta inte påverkar IT specifikt, men jag skulle vilja påstå att för mycket ödmjukhet och IT oftast är en negativ strategi för att få fram sina argument för något man vet; funkar. Det kan uppstå bråk mellan kund och dig som konsult, men i slutändan så kommer du tas som realistisk och trovärdig. Så jag skulle vilja citera mig själv med;

Citat: -”En bra konsult är en tyken konsult!” – cpunk

Blog ImageFig 4: Hatkärlek är inte nödvändigtvist något dåligt?

Jag blev t ex anställd på ett bra konsultjobb för att jag just var tyken, som tur var så råkade personen i frågan sen bli min mentor och en god vän. Han var för tillfället min lärare som tyckte att om jag ändå ska sitta där och klaga så kan jag lika gärna fixa felen. Och det är väl i princip vad jag gör nu =p

Sen ska jag inte påstå att jag inte åkt på konflikter pga just mitt sätt att konsultera, men jag kan inte påstå att dom konflikterna står sig idag. Man måste ha en otrolig tålamod med dom som vill förstå och en otrolig pondus mot dom som inte vill förstå. Sen finns det andra sätt att bota frustration som bonsaiträd, men jag har antikonsultbilen. Nu kanske ni förstår läget med just bilen?